Jul2009

Long Tail zoekwoorden - zoekwoord strategie voor SEO marketing

Welke zoekwoorden moet ik gebruiken, wat zijn long tail zoekwoorden en hoe vind ik long tail zoekwoorden? De juiste zoekwoorden gebruiken is cruciaal in het zoekmachine optimalisatie proces.

Voordat begonnen wordt aan het schrijven van webteksten is een analyse vereist van welke zoekwoorden we willen verwerken in de webteksten. Hierbij is belangrijk dat je niet alleen de veel voorkomende, dus met een hoge concurrentiegraad, zoekwoorden gebruikt maar ook de meer specifieke zoekwoorden. De zogenaamde Long Tail van zoekwoorden. Voordeel van deze long tail zoekwoorden is dat het een hogere conversie oplevert.

zoekwoord strategie top en long tail zoekwoordenVoorbeeld:
Een autodealer zal wellicht gevonden willen worden op het zoekwoord "auto". Echter dit zoekwoord is zo algemeen dat een groot gedeelte van de bezoekers die de website bezoeken op basis van dit zoekwoord niet totaanschaf/bezoek over zullen gaan. Hoge bezoekersaantallen zijn leuk maar niet een doel op zich. Daarom is het verstandig je ook te focussen op meer specifiekere zoekwoorden. In dit geval bijvoorbeeld "Audi S5 cabriolet" (Indien je Audi dealer bent uiteraard).

De populaire, top 10 zoekwoorden zullen per zoekwoord wel meer bezoekers trekken, althans indien je hoog scoort in de zoekresultaten. Echter het aantal specifiekere zoekwoorden, minder gebruikte alternatieven of verschillende woorden combinaties samen levert in totaal weer meer bezoekers op.

Voorbeeld:
Laten we zeggen dat de top 10 zoekwoorden 100 bezoekers oplevert, dat zijn er dan dus 1000 in totaal. De long tail zoekwoorden zijn er bijvoorbeeld 500 en leveren gemiddeld 10 bezoekers op, dat zijn er dus in totaal 5000.

Kosten Google Adwords reduceren door goedkope zoekwoorden

Je kunt dus concluderen dat om goed gevonden te worden door Google beiden van belang zijn. De illustratie geeft tevens aan dat dit ook een belangrijke rol speelt met betrekking tot Google Adwords. Met name met het oog op kostenreductie is het gebruik van long tail zoekwoorden aan te raden.

Voorbeeld:
zoekwoord "kosten Adwords" - Geschatte gemiddelde CPC - € 7,92
zoekwoord "kosten Google Adwords" - - Geschatte gemiddelde CPC - € 0,05
Bron: Google Adwords hulpprogramma voor zoekwoorden d.d. 30 juli 2009

Hoe vind ik Long Tail zoekwoorden?

Om er achter te komen wat goede long tail zoekwoorden zijn is het raadzaam gebruik te maken van website analyse programma's. Deze programma's houden bij welke zoekwoorden gebruikt zijn in de diverse zoekmachines en geleidt hebben tot een bezoek aan jouw website. Op die manier zie je welke woorden er vaak gebruikt woorden en kun je je teksten er nog meer focussen. Om bruikbare informatie te verzamelen vergt deze manier wel enkele maanden. Een andere optie is gebruik te maken van publieke databanken die zoekwoorden bijhouden van 200+ zoekmachines. Deze zijn echter niet gratis en dient er een licentie voor gekocht te worden.

Zoekwoorden analyse programma's

Zoekwoorden databanken