Nov2009

KEI Keyword Effectiveness Index - zoekwoord strategie

KEI oftewel keyword effectiveness index is een wiskundige formule om te bepalen of een zoekwoord de moeite waard is om te gebruiken in uw zoekwoorden strategie.

KEI formulekei keyword effectiveness index

KEI = het aantal zoekopdrachten / het aantal serp's (Search Engine Result Page)

In concreto:

Zoekwoord "KEI" levert 19.400.000 zoekresulaten op (Google wereldwijd). Het wereldwijde zoekvolume is momenteel 823.000 (bron: google hulpprogramma voor zoekwoorden)

KEI = 823.000 / 19.400.000 = 0,042423

Hoe hoger de keyword effectiveness index hoe beter.


KEI, garantie voor een top 10 plaats?

Allerminst. De keyword effectiveness index houdt geen rekening met off-page en on-page optimalisatie van de serp's. Als de top tien resultaten bestaan uit grote bedrijven met duizende links (dus met een hoge Pagerank) en een uitstekende on-page optimalisatie (zoekwoorden in de belangrijkste markup's, paginatitel, url etc.) is het naar alle waarschijnlijkheid verstandiger om voor een ander zoekwoord te kiezen. Het is aan te raden indien u de KEI wilt weten van een zoekwoord alleen de resulaten te nemen die het zoekwoord in de paginatitel heeft. De title tag is namelijk één van de belangrijkste tags voor on-page optimalisatie. Dit kunt u doen door intitle: te plaatsen voor uw zoekwoord in google. Klik hier voor het eerder gekozen zoekwoord "kei" als voorbeeld. Zoals u ziet is het aantal serp's afgenomen van 19.400.000 naar 2.100.000 en dus de kei verhoogd van 0,042423 naar 0,391904. Ook dit biedt geen garantie in verband met eerder genoemde off-page optimalisatie (aantal links, Pagerank). Het is echter wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

De keyword effectiveness index is een handig hulpmiddel om te bepalen of u het juiste zoekwoord te pakken heeft maar bij lange na niet allesbepalend. Daarvoor zou u toch eerst de concurrentie moeten analyseren. Meer hierover leest u op de concurrentieanalyse pagina.

Meer omtrent zoekwoorden strategie top & long tail zoekwoorden