Oct2009

Hoe werkt een zoekmachine

Er zijn verschillende soorten zoekmachines die op een eigen manier werken.

Zoekmachine principe

Zoekmachines crawlen, spideren, oftewel bezoeken alle webpagina’s op het internet. De resultaten worden opgeslagen in de index van een database. Tijdens het bezoeken van een webpagina worden alle links gevolgd die op die pagina staan, tenzij er in de pagina aangegeven is dat links op de webpagina niet gevolgd moeten worden. Dit wordt gedaan met de Meta Tag NOFOLLOW. U kunt tevens aangeven als u de pagina niet geindexeerd wilt hebben. Dat gebeurt met de Meta Tag NOINDEX.

De links die gevolgd worden moeten wel leiden naar een reeds geindexeerde webpagina. Zo niet dan kan de link niet gevolgd worden.

Zoekmachines zijn grofweg in drie soorten te verdelen

  • Crawler based zoekmachines
    De crawler, ookwel spider of robot genoemd, zoekt op uw site naar links en volgt die links naar de bestemminspagina's. Terwijl de crawler uw site doorzoekt wordt de aangetroffen html opgeslagen in de database van de zoekmachine (de index). Vervolgens wordt met behulp van algoritmes (wiskundige formules) bepaald welke pagina's getoond worden bij een bepaald zoekwoord. Keyword in deze is relevantie. Indien uw pagina niet relevant is ten aanzien van het opgegeven zoekargument zal uw pagina niet in de zoekresultaten voorkomen. Het bekendste voorbeeld van deze manier van indexeren is de zoekmachine van Google.
  • Verticale zoekmachines
    Een verticale zoekmachine (subject directory) is een zoekmachine waarbij een bepaald soort informatie centraal staat. Een voorbeeld is Google Maps waarbij geografie centraal staat.
  • Meta zoekmachines
    Een meta zoekmachine maakt gebruik van de indexen van meerdere zoekmachines en combineert de resultaten van de verschillende zoekmachines. Dit biedt als voordeel dat je meer enmeer relevante zoekresultaten krijgt. Een bekend voorbeeld hiervan is de zoekmachine van vinden.nl.

Aanmelden bij zoekmachines

Nu kan het zijn dat nog geen of niet alle pagina's van uw website geindexeerd zijn of dat dat heel lang duurt. Dat kan te maken hebben met het feit dat er weinig links op of naar uw webpagina's zijn. Dit proces valt einigszins te versnellen door uw website aan te melden bij de diverse zoekmachines. Voor Google is het raadzaam een sitemap te maken met al uw url's, of in ieder geval de belangrijkste. Die sitemap kunt u aanmelden bij de webmasterhulpprogramma's in uw Google account.

Zoekmachine algoritme

Het aanmelden houdt niet in dat u ook hoog in de serp's (Search Engine Result Page) staat. Dat hangt af van hoe belangrijk en relevant een zoekmachine uw webpagina vindt. Dat wordt bepaald door een wiskundige formule, het zgn. algoritme van de desbetreffende zoekmachine. Factoren die daar een rol bij spelen zijn de pagerank van uw pagina en de mate van zoekwoord on-page optimalisatie.Meer hierover vindt u op de "Belangrijkste ranking factoren voor zoekmachine Google" pagina.