Dec2009

Google penalty - website verdwenen uit de resultaten

Wat te doen als je een penalty gekregen hebt van google

Op een dag kijk je in je google analytics account en krijg je de schrik van je leven. Een drastische verlaging van het aantal bezoekers vanuit de organische zoekresultaten van Google oftewel de serp's (Search Engine Result Page). Primaire reactie zou zijn volledige hysterie, zeker als je als bedrijf zijnde grotendeels afhankelijk bent van zoekmachines zoals bijvoorbeeld webshops. Als je winkel dan volledig uit de google radar verdwenen is sta je niet te lachen.

Hoe weet je of je een penalty aan je broek hebt

Om te beginnen is het van belang na te gaan of je website uberhaupt nog geindexeerd is. Een simpele methode om dat te controleren is door gebruik te maken van de site:domein.nl zoekquery. Type site:www.uwdomein.nl in het zoekvenster. Indien er geen resultaten naar voren komen heb je een serieus probleem. Dit houdt namelijk in dat geen enkele pagina van je website geindexeerd is oftewel je website is verbannen door Google. Indien je pagina's wel gewoon tevoorschijn komen is het zaak te controleren of de pagerank van je pagina's zijn gedaald, niet te verwarren met ranking in de zoekresultaten. Het verliezen van pagerank houdt overigens niet automatisch in dat je een penalty hebt ontvangen. Dat kan ook te maken hebben met filters die Google ingebouwd heeft in haar zoekmachine. Een overmaat aan linkruil met steeds dezelfde linktekst kan hier een factoor in spelen.

minus 30 en minus 950 penalty

Een -30 penalty houdt in dat je pagina +/- 30 posities gedaald is op een bepaald zoekwoord en +/- 950 plaatsen bij een -950 penalty. Of dit door de algoritme van de zoekmachine of handmatig door een ijverige google medewerker is gebeurd weet niemand en zal je ook zo goed als nooit te horen krijgen. Zoals de meeste weten staat Google niet vooraan op het gebied van communicatie hetgeen ook wel weer te begrijpen is gezien het aantal webpagina's wereldwijd.

Wat nu te doen

Ervan uitgaande dat de pagina's wel nog geindexeerd zijn maar significant lager in de zoekresultaten tevoor schijn komen kunt u de volgende stappen ondernemen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Webmasterhulpprogramma's van Google.

  • crawlfouten, wellicht kan de website niet meer gecrawld worden, controleer in dat geval je robots.txt-bestand
  • crawlstatistieken om te zien of de website gecrawlt wordt
  • HTML-suggesties, hier staat bijvoorbeeld of er pagna's zijn met dezelfde paginatitel, meta keywords en/of meta description
  • interne links, het kan zijn dat er zonder dat je het weet excessief veel interne links op je website staan door bijvoorbeeld het gebruik van een keyword tag cloud
  • links naar je site, controleer alle links naar je site
  • over optimalisatie, teveel keywords op je pagina

Heroverweging aanvragen bij Google

Indien je er zeker van bent dat je alle problemen opgelost hebt kan je in de Webmasterhulpprogramma's van Google een heroverwegingsverzoek indienen (linkerkant onder het dashboard menu).

Voorkomen beter dan genezen

Te allen tijden:

  • hou je aan de de richtlijnen die google voor webmasters heeft opgesteld
  • link alleen naar betrouwbare websites die uiteraard niet gebanned zijn
  • koop geen links van linkfarms
  • schrijf teksten voor bezoekers niet voor zoekmachines
  • vermijd black hat technieken
  • gebruik seo tools om over optimalisatie te voorkomen, bijvoorbeeld onze keyword density tool
  • controleer je pagina op validiteit wat betreft html en css
  • indien je gebruik maakt van redirects gebruik dan 301 redirects i.p.v. 302 redirects

Herindexatie database Google

Het kan ook zijn dat Google hun database geherindexeerd heeft. In dat geval is er dus geen sprake van een penalty en zal je meestal binnen een week back in business zijn. Dit is overigens wel een reden om niet volledig afhankelijk van Google te willen zijn. Een week omzet mislopen is niet bepaald iets wat je wilt.