Feb2010
Google afbeeldingen optimaliseren voor een betere indexatie door google

Google afbeeldingen zoekmachine optimalisatie

Google afbeeldingen om te zoeken

Naast het "gewone" zoeken gebruiken veel mensen Google afbeeldingen zoeken dus waarom zou je het niet gebruiken in het zoekmachine optimalisatie proces. Ondanks dat zij naar afbeeldingen zoeken komen ze toch ook op de gehele pagina terecht waar wellicht interessante informatie staat waar ze in eerste instantie niet naar op zoek waren.

Optimalisatie van afbeeldingen om de pagina beter te laten indexeren door Google

Los van het Google afbeelding zoeken is het ook belangrijk afbeeldingen te optimaliseren op een pagina voor de indexatie voor het reguliere zoeken. Zoekmachines zijn (momenteel, als het al ooit eens gebeurt) niet in staat de inhoud van een afbeelding te "lezen". Derhalve is het van belang de afbeelding te voorzien van een duidelijke tekstuele omschrijving waar het plaatje over gaat. Dit doe je middels het ALT attribuut. Dit is ook een belangrijk onderdeel van het seo proces voor webpagina's waar relatief weinig waardevolle content staat.

ALT attribuut voor afbeeldingoptimalisatie

Het Alt attribuut werd (tot IE8) tevens gebruikt om tekst te tonen indien met de cursor over de afbeelding werd gegaan. Een ander voordeel van het gebruik van het ALT attribuut is dat op het moment dat een gebruiker (lees bezoeker) van de website afbeeldingen uit heeft staan hij of zij wel ziet waar het plaatje over gaat.

Bestandsnaam van afbeeldingen

Voor een betere indexeerbaarheid van afbeeldingen is het ook raadzaam de afbeeldingen een bestandsnaam te geven waar relevante zoekwoorden in verwerkt zijn. Voor zowel het ALT attribuut alsmede de bestandsnaam geldt wel dat je ze niet vol moet proppen met keywords (keyword stuffing).

Voorbeeld:

zegt niet zoveel.
Beter is:
afbeelding optimaliseren voor een betere indexatie door google

ALT attribuut of Title attribuut

Net als bij Firefox en Opera, waar het ALT attribuut nooit ondersteund is, wordt het nu dus ook niet meer ondersteund door IE8. Reden om het ALT attribuut weg te laten? Neen. Voor SEO doeleinde is het ALT attribuut wel van belang. Google & co gebruiken namelijk uitsluitend het ALT attribuut ter indexering. Het TITLE attribuut wordt (vooralsnog) genegeerd. Conclusie gebruik ze beide, maar in ieder geval het ALT atrribuut.

Bestandsgrootte van afbeeldingen

Ook de grootte van een afbeelding is van belang. Deze moet immers ook gedownload worden. De laadtijd van een pagina doet namelijk ook terzake voor uw vindbaarheid. Indien een zoekmachine bij wijze van spreken 2 minuten moet wachten om de webpagina te kunnen indexeren is de kans groot dat hij de pagina overslaat. Probeer derhalve afbeeldingen zoveel mogelijk te comprimeren uiteraard met behoud van acceptabele kwaliteit.