Dec2009

Joomla SEO - Joomla Google optimalisatie advies

joomla seo

Joomla SEO - Hoe uw Joomla CMS te optimaliseren voor zoekmachines zoals Google!

Indien u gebruikt maakt van het open source software pakket van Joomla zijn er een aantal zaken rekening mee te houden op het gebied van SEO.

Joomla SEO - Template optimalisatie

Bij de keuze voor een template doet u er verstandig aan een template te kiezen of te laten maken die volledig opgemaakt is uit div tags en niet uit tabellen. Vanuit semantisch oogpunt is uw website dan beter begrijpbaar voor zoekmachines.

Joomla SEO - SEF url's (Search Engine Friendly)

Vervolgens is het zaak de url's van de webpagina's te voorzien van leesbare url's. Daar zijn verschillende componenten voor beschikbaar. De voorkeur gaat uit naar een component die gebruik maakt van Apache's mod rewrite module. Dit heeft als voordeel dat de index.php/ niet noodzakelijkerwijs in de url terecht komt. Voorbeeld:

http://www.studio16.info/index.php?option=com_content&Itemid=43&id=30&lang=nl&view=article

wordt dan

http://www.studio16.info/zoekmachine-marketing-utrecht.html

Zodoende kunt u ervoor zorgen dat uw keywords ook in de url staan. Een geschikt component die veel flexibiliteit biedt is sh404SEF. Dit component biedt tevens de mogelijkheid om voor welke url dan ook de title tag en meta tags aan te passen.

Joomla SEO - Title tag

Standaard staat de title tag niet als eerste tag in de head sectie. Aan te raden is het script dat de head informatie bevat te wijzigen. De wijziging doe je in /libraries/joomla/document/html/renderer/head.php

Code Joomla 1.5.14:

Regel 85:
$strHtml .= $tab.''.htmlspecialchars($document->getTitle()).''.$lnEnd;
Te verplaatsen naar bijvoorbeeld regel 62 boven:
// Generate base tag (need to happen first)

Het is overigens wel aan te raden als je een core (origineel) script wijzigt een kopie te maken van het origineel en die in dit geval bijvoorbeeld head.php.org te noemen zodat je altijd het origineel nog hebt. Tevens is het raadzaam een comment te plaatsen om zodoende makkelijk de aanpassing te lokaliseren. Dit doe je ook met een //, dus bijvoorbeeld:

// Aanpassing title ivm SEO 18-01-2010 Studio 16 Websolutions

Joomla SEO - Snelheid Joomla site

Probeer uw site zo snel mogelijk te houden. Vermijd dan ook een overschot aan componenten en modules die uw site trager maken. Enkele punten van aandacht:

  • Statistieken - Joomla heeft een intern log systeem wat veel laadtijd van uw server vergt, gebruik dit derhalve niet maar gebruik een extern statistiekenpakket zoals bijvoorbeeld Google Analytics.
  • Caching - Er zijn verschillende cachings componenten beschikbaar. Voordeel van caching is dat de opgevraagde webpagina niet vanuit de database hoeft te komen maar van een cachebestand hetgeen aanzienlijk sneller laadt. Hou wel rekening met pagina's die frequent gewijzigd worden. Om de aanpassingen dan te zien dient wel de cache geleegd te worden.
  • Indien er een nieuwe Joomla versie is is het aan te raden de software te upgraden.
  • Afbeeldingen vergen een langere laadtijd dan platte tekst, optimaliseer (compressie) de afbeeldingen dan zoveel mogelijk. Dat geldt voor zowel content alsmede uw template.
  • Aangezien Joomla sterk afhankelijk is van de database is het verstandig af en toe de database te optimizen. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld phpMyAdmin, de grafische interface van MySQL.
  • Gzip - U kunt in de administratie Gzip aanzetten of uitschakelen. Gzippen vergt wel meer cpu dus afhankleijk van uw pagina's kunt u analyseren of dit in uw voordeel werkt of niet.
Joomla SEO - Sitemap

Er zijn meerdere componenten die automatisch een sitemap aanmaken met alle url's van uw website. Hou wel rekening met de Google richtlijnen voor sitemap's. De sitemap mag maximaal 50.000 url's bevatten en het xml bestand mag niet groter zijn dan 10Mb. Ik gebruik zelf de sitemap niet zozeer om een sitemap te laten zien aan de bezoekers maar meer om te kunnen uploaden naar de zoekmachines. JCrawler is een goede sitemap generator die tevens upload naar Google, Yahoo, MSN en ask.com