Apr2012

Email nieuwsbrief optimaliseren voor mobiel

Steeds meer mensen lezen uw nieuwsbrieven en actie mailings op hun mobiele apparaat zoals mobiele telefoons (iphone, android & Blackberry) en tablets (iPad, Galaxy tab etc.) maar is uw email template wel mobile proof?

De meeste nieuwsbrieven zijn ontworpen voor "gewone" computers en is er geen rekening gehouden met mobiele apparaten. Hoewel je ook daarvoor rekening moet houden met bijvoorbeeld de breedte van een mailing geldt dat des te meer voor mobiel apparaten aangezien die een beperkte resolutie hebben afhankelijk van het specifieke mobiele apparaat.

Beeldscherm resoluties mobiele apparaten

Verder moet er rekening gehouden worden met:

  • Afbeelding optimalisatie i.v.m. beperkte downloadsnelheid
  • Leesbaarheid van tekst
  • Ruimte rondom tekstuele links, niets is irritanter dan op de verkeerde pagina uitkomen
  • Scrolling, ga altijd uit van verticaal scrolling
Media queries

Met media queries kun je browser specifieke css opmaak maken zodat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de geboden ruimte. Let wel, dat wordt niet volledig ondersteund. Gmail ondersteund geen embedded css dus ook geen media queries, Android mail ook niet volledig, iPhone en iPad daarentegen weer wel. Daarom adviseren wij media queries in eerste instantie te vermijden en de opmaak zo simpel mogelijk te houden.

Mobiel email link

Indien u toch gebruik wilt maken van media queries kunt u ook nog overwegen een link te plaatsen naar een online versie waar u wel alle mogelijkheden van embedded css heeft. De bekende tekst "Indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen klik hier voor de webversie" kunt u dan bijvoorbeeld vervangen door: "Bekijk de online/mobiele versie".

Fluid email design

Met een fluid email opmaak past de inhoud zich aan aan het scherm. Zo kun je bijvoorbeeld afbeeldingen en de breedte van een table cel schalen aan de breedte van de browser.