Feb2010

E-mail adressenbestand vergroten

Hoe kan ik mijn e-mail adressenbestand vergroten? Hoe breng ik mijn nieuwsbrief service onder de aandacht?

Zeker voor beginnende ondernemers is vaak de vraag hoe kom ik aan e-mailadressen voor mijn e-mail marketing campagne? In dit artikel enkele tips om uw e-mail nieuwsbrief service onder de aandacht te brengen.

Aandacht vragen voor uw nieuwsbrief service op uw websiteemail_marketing

Zorg ervoor dat de bezoekers van uw website op de hoogte worden gesteld van de mogelijkheid zich in te schrijven voor uw nieuwsbrieven service. Gebruik daarbij een laagdrempelig formuliertje waar ze alleen hun e-mailadres en eventueel hun naam achter kunnen laten en indien van toepassing over welk onderwerp ze op de hoogte gehouden willen worden. Het is wel verstandig in de te versturen e-mailberichten vervolgens een link aan te brengen naar een profielpagina waar ze later hun profielvelden kunnen aanpassen. Dat maakt het gesegmenteerd opzetten van een e-mail marketing campagne in een later stadium mogelijk. Om bezoekers over te halen zich in te schrijven is het zinvol de voordelen van uw nieuwsbrief service te benoemen en reeds verzonden nieuwsbrieven te publiceren zodat men ziet wat ze kunnen verwachten.

Uw bestaande contacten benaderen

Waarschijnlijk heeft u reeds een netwerk opgebouwd. Deze kunt u benaderen via alle online en offline mogelijkheden.

SEO marketing - zoekmachine optimalisatie

Het spreekt voor zich. Hoe meer mensen uw website weten te vinden via de organische zoekresultaten hoe groter de kans op het vergroten van uw e-mail adressenbestand.

SEA marketing - Google Adwords

Indien u gebruikt maakt van een vorm van online adverteren zoasl bijvoorbeeld Google Adwords kunt u ook op de bestemmingspagina, ook wel landing page genoemd, aandacht vragen voor de nieuwsbrief service of eventueel daar een inschrijfformulier implementeren. Zorg er dan wel voor dat na het klikken op de verzendbutton de bezoeker terugkomt op de landingpage. Dit ter voorkoming dat de bezoeker afgeleid wordt van het eigenlijke doel waarmee hij of zij de website heeft bezocht. Te meer u voor het bezoek betaald heeft en het primaire doel niet de inschrijving voor de nieuwsbrief service is maar voor een conversie |(aankoop, aanvraag informatie etc.).

Online registratie, aanvraag en overige formulieren

Of het nu gaat om een registratie tijdens het koopproces, de aanvraag van een brochure of welk contactformulier dan ook, geef de bezoeker de mogelijkheid zich in te schrijven middels bijvoorbeeld een checkbox die zij aan of uit kunnen vinken.

Viral marketing Mail-a-friend

De email marketing software Mailplus van Studio 16 biedt de mogelijk een mail-a-friend link aan te brengen in uw digitale boodschap. Hiermee kan de ontvanger van uw nieuwsbrief op eenvoudige wijze de nieuwsbrief doorsturen naar een zakelijke relatie, kennis of vriend die vervolgens de mogelijkheid krijgt zich in te schrijven voor uw nieuwsbrief service. Hou er wel rekening mee dat deze functie aan een paar eisen moet voldoen in het kader van de nieuwe spamwet.

  • Het e-mail adres waar naartoe doorgestuurd wordt mag niet hergebruikt worden voor andere doeleinden. Zorg dus dat in de doorgestuurde versie een duidelijke inschrijfmogelijkheid staat.
  • Het moet voor de ontvanger duidelijk zijn van wie de nieuwsbrief afkomstig is zodat hij of zij ook eindverantwoordelijk is. Derhalve is het aan te raden een extra inputveld toe te voegen zodat de doorstuurder nog een persoonlijk bericht in kan toevoegen.
  • Degene die de mail-a-friend functie gebruikt moet in de gelegenheid gesteld worden vooraf te zien wat hij precies doorstuurt.
  • Je mag geen enkele vorm van beloning aan de doorzender geven voor het doorsturen van je nieuwsbrief

Offline direct mail

Indien u gebruik maakt van een papieren direct mailing kunt u die mogelijkheid ook benutten om aandracht te vragen voor uw nieuwsbrieven. Vermeld dan duidelijk waar op uw website het inschrijfformulier staat inclusief url (webadres). Als u daar geen gebruik van maakt is het wellicht een relatief goedkope optie om briefkaarten te versturen.

Standaard e-mail correspondentie

Neem een link naar uw inschrijvingsformulier op in uw reguliere e-mail correspondentie, bijvoorbeeld in uw "handtekening" van uw e-mail client zodat de link standaard in al uw e-mailverkeer wordt meegenomen. Dit geldt voor al uw werknemers.

Mondeling contact

Vraag aan uw medewerkers tijdens elk gesprek dat ze hebben met hun gesprekspartner of ze de gesprekspartner willen vragen of zij op prijs stellen op de hoogte gehouden te worden middels periodieke nieuwsbrieven. Uiteraard mits relevant.

E-commerce

Elke online verkoop biedt een mogelijkheid aangezien elke verkoop digitale communicatie met zich mee brengt. Zoals bijvoorbeeld een orderbevestiging, status van de verzending, after sales en online facturatie.

Social networks

De toename in populariteit van social networks zoals Facebook, Linkedin, Twitter etc. biedt ook de mogelijkheid aandacht te vragen voor uw nieuwsbrieven.

Beurzen, seminars en andere publieke evenmenten

Beurzen, seminars en publieke evenementen zijn uitgelezen momenten om e-mail adressen te verzamelen. Indien u beschikt over een internetverbinding kunt u zelfs een pc neerzetten waar bezoekers zich meteen online kunnen inschrijven. Dat scheelt u ook weer een hoop administratief werk t.o.v. het zelf moeten invoeren op een later moment.